myHanse.com - Hanse Yacht Owners Website myHanse.com - Hanse Yacht Owners Website myHanse.com - Hanse Yacht Owners Website myHanse.com - Hanse Yacht Owners Website

Welcome to myHanse.com the forum for Hanse Yachts owners throughout the world.

Forum Home Forum Home > Hints & Tips > 415/418
  New Posts New Posts RSS Feed - Salon lighting
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Salon lighting

 Post Reply Post Reply
Author
Message
tlivac87 View Drop Down
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander


Joined: 04 July 2022
Location: New Rochelle
Status: Offline
Points: 71
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tlivac87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Salon lighting
    Posted: 28 March 2024 at 14:47
My 415 has been plugged into shore power all winter and a few weeks ago, I noticed that the main lights in the boat no longer work. Originally thought it was a shore power issue but this is not the case. Is it a blown fuse?
Back to Top
spam View Drop Down
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander


Joined: 22 February 2017
Location: Boston
Status: Offline
Points: 71
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote spam Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 March 2024 at 17:09
Could be a fuse, but the control panel is also known to give up.   If it is more than one group, it might be the control board.   There are some diodes on the control board that have a tendency of failing
Back to Top
landlocked View Drop Down
Commadore
Commadore
Avatar

Joined: 12 April 2005
Location: Canada
Status: Offline
Points: 495
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote landlocked Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 March 2024 at 22:12
Do you have the Caliri panel with the green LEDs next to the switch/breaker?   If so, the switch is also the breaker and there is no other fuse.  The green LED indicates that you have power at the load end of the breaker.   If you have a green light but none of your lights work you may have a failure on either the power or the ground wire in the wiring harness.   Unfortunately Hanse used some un-tinned wire and crimps and connectors that aren’t sealed from moisture.   If you have more than one circuit for the lighting and none of them are working it could be that they share a common ground connection that has failed.


"Kerkyra" 400e #042
Back to Top
32mike View Drop Down
Captain
Captain
Avatar

Joined: 26 March 2020
Location: FLorida, US
Status: Offline
Points: 216
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote 32mike Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 March 2024 at 13:40
Is it this one?

 

I had an issue on my 458 a while I back. The broker sent me a new panel which wasn’t the same as the old panel. Fortunately, I figured out that the old panel has some programming built into it for things like dimming and grouping. Sorry I can’t remember how I found it - probably the internet. In any case I was able to get it back working fully with some button pushing/holding.


Mike
S/V Dulces Sueños
458 #087
Tampa, FL
Back to Top
tlivac87 View Drop Down
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander


Joined: 04 July 2022
Location: New Rochelle
Status: Offline
Points: 71
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tlivac87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 March 2024 at 14:07
This is the one
Back to Top
tlivac87 View Drop Down
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander


Joined: 04 July 2022
Location: New Rochelle
Status: Offline
Points: 71
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tlivac87 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 April 2024 at 05:04
No blown fuse.  We swapped and tried a replacement controller, no change; he then had us check the relays and swap, no change. 
Back to Top
Jojo View Drop Down
Commander
Commander
Avatar

Joined: 03 August 2022
Location: liljeholmen swe
Status: Offline
Points: 123
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jojo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 April 2024 at 07:27
Have you checked the obvious 
Lamps, if they have been broken during higher voltage when on shore power 
Then if it is a grounding error 
Take a multimeter and check from socket to ground 

Regards jonas
3 Cabin, Hanse 342, Tiller version.
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.06
Copyright ©2001-2023 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.

Links : www.hanseyachts.co.uk www.hanseyachts.com www.fjordboats.co.uk www.dehler.co.uk www.varianta.co.uk